maandag 30 september 2013

Programma van Eisen/wensen

Bij het maken van het analyse verslag van de step hebben we ook een definitief programma van eisen  gemaakt. In dit programma van eisen staan de eisen van onze groep en de eisen van de gemeente Vlissingen. De wensen staan onder de eisen. Hieronder kan je de eisen ons plan van eisen inzien.

Door dit programma van eisen hebben we geleerd dat het opstellen van eisen tijd kost en dat je goed na moet denken over hoe je de eis formuleert. Wij wilde de eisen niet te strak maken zodat we geen creatieve ruimte meer hebben. Maar als we moesten de eis wel meetbaar maken dus er het was wel nodig om cijfers toe te voegen. Door de cijfers kan je namelijk meten of je eis klopt. Het enige wat we fout deden bij het programma van eisen en wensen was dat we eerst eisen gingen bedenken en er daarna achter kwamen dat dat we geen wensen hadden op geschreven. Dit hebben we later gecorrigeerd nog een kritisch naar de eisen te kijken, en zo konden we toch nog goed de wensen formuleren. Elke wens heeft uit eindelijk 1 of meerdere eisen opgeleverd.

vrijdag 27 september 2013

zelfreflectie

Voor het verslag heb ik een zelfreflectie gemaakt in het SMART model. hiermee is het verslag helemaal af

donderdag 26 september 2013

deelvragen

Voor het verslag heb ik 3 van de 11 deelvragen beantwoord en in een goede manier voor in het verslag opgesteld.


De volgende stap is de reflectie maken.

dinsdag 24 september 2013

Spaghettibrug STARRT

  • Situatie: Voor sterkte leer moesten we samen met de projectgroep een brug maken met alleen spaghetti en lijm.
  • Taak: Met de groep gingen we een constructie verzinnen en later gingen we die ook met zijn allen bouwen.
  • Activiteit: Eerst hadden we samen een constructie gekozen die ons goed leek. Ik begon vervolgens door telkens plankjes van 5 spaghettistokjes te maken en die klaar te leggen zodat de andere twee mensen van de projectgroep de constructie konden beginnen bouwen. Later ging ik met de eerder genoemde plankjes versteviging door middel van driehoeksconstructies en dwarsbalken aan de constructie maken.
  • Resultaat: Onze brug was een van de twee constructies die een kratje met een vol bierflesje erin kon houden zonder te breken, toen we het tweede flesje erin zette brak aan de bovenkant een bundel spaghettistokjes. De spaghetti begaf het door de drukkracht.
  • Reflectie: De plek waarop de bruggen braken was meestal op dezelfde plek, namelijk de bovenkant. De bovenkant is de plek waarop de drukkracht komt, spaghetti kan heel goed tegen trek- maar niet tegen drukkrachten/
  • Toepassing: De kennis van de druk en trek krachten kunnen we gebruiken om onze step steviger te maken.

Materialen

Voor het vak materiaalkunde heb ik even wat materialen die ik kende opgeschreven en daarvan wat informatie opgezocht. Morgen moeten we naar de kunststofbeurs in Veldhoven, daar moeten we onze lijst met materialen aanvullen.

Het verslag van de spaghettibrug

Voor het verslag van de spaghettibrug heb ik een stuk geschreven over het ontwerp.

woensdag 18 september 2013

ontwerpvisie

In mijn vrije tijd heb ik met hulp van timmers en van der waals een ontwerpvisie gemaakt.



Ontwerpvisie
De step moet Vlissingen representeren en aantrekkelijk zijn voor toeristen. Voor het gemak van de gebruiker moet de step grote banden hebben en moet door een groot deel van alle volwassenen het comfortabel te gebruiken zijn.  Het realiseren van een sterke constructie die lokaal geproduceert kan worden is een belangrijk punt in het ontwerpproces.

Procesboom digitaal

Ik heb de procesboom die we op papier hadden gemaakt in word netjes uitgewerkt, ook heb ik de formulering nog wat aangepast.


dinsdag 17 september 2013

De spaghetti brug

Maandag 16 september hebben alle eerste jaars engineering een spaghettibrug moeten brengen als een soort van intro voor het vak constructie. De brug moest gebouwd worden per projectgroep en zou ons meer inzicht in de zwakke punten van een constructie moeten geven.

Samen met de groep besloten wij om een hangende brug te bouwen. Dit gingen we doen door plankjes te maken met elke keer 5 spaghetti stokjes en die dan als het ware op elkaar te metselen.

op deze manier zijn de 'plankjes' op elkaar gelijmd
Zo hadden we 2 planken van 60cm en 2 van 100cm gemaakt. Tussen de planken van 60cm hadden we een afstand gedaan van 1,5cm zodat we het oog ertussen konden hangen en tussen de planken van 100 cm hadden we ongeveer 25cm afstand gedaan zodat het wel op de steunpunten kon staan. De grote rechthoek werden vervolgens verstevigd met driehoekconstructies en de kleine rechthoek met dwarsbalkjes.
de 2 rechthoeken met versteviging
Vervolgens hadden we, zonder de maximale diameter van 1cm te overschrijden, dikke palen gemaakt van meerdere spaghetti stokjes. Toen de palen eenmaal af waren hadden we deze gebruikt om de hoeken van de twee rechthoeken met elkaar te verbinden.

Als laatste hadden we door middel van dwarsbalken en driehoeksconstructies de uiteindelijke constructie verstevigd.


Onze constructie was uiteindelijk een van de enige twee bruggen die een kratje met een vol biertje kon dragen. Toen de brug toch brak was het op de bovenste balk aan de linkerkant, de drukkrachten waren waarschijnlijk te groot.

donderdag 12 september 2013

Procesboom

Samen met de groep hebben wij tijdens de zelfstudie uren een procesboom samengesteld.





Eisen

Naast de 10 gegeven eisen van de opdracht geven moesten we per persoon nog ca. 10 eisen verzinnen.

Zelf ben ik op de volgende eisen gekomen:
- Het stuur moet versteld kunnen worden.
- De wielen moeten niet in de weg zitten tijdens het afzetten.
- De step moet afgeremd kunnen worden.
- De voetplank moet op een comfortabele hoogte zitten.
- De step moet stevig genoeg zijn om een volwassen persoon met bagage en een kind te kunnen dragen.
- De onderdelen moeten door de verhuurder makkelijk te vervangen zijn maar voor de huurder mag het niet mogelijk zijn om onderdelen eraf te halen.
- Er moet een manier zijn om de step te laten staan.
- Op de step moet verlichting zitten.
- De voetplank moet ruimte hebben voor twee voeten.
- De step moet simpel genoeg zijn dat er geen handleiding bij hoeft.
- De step moet op slot gezet kunnen worden.
- Er zitten geen scherpe randen aan de step.